Deafheaven – Sunbather

Deafheaven – Sunbather

Ο τακτικός μας αναγνώστης, Pascal Giamalis, μας έστειλε μια πολύ όμορφη επιστολή για τις σκέψεις του σε σχέση με το θρυλικό αλμπουμ Sunbather των Deafheaven. Ναι για αυτό το ροζ μιλάμε. Πάμε να δούμε τι έχει να μας πει.

“Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τον ανώνυμο επίτροπο σωτηρίας, που μας προσφέρει άλλον έναν ψηφιακό χώρο με την ευκαιρία να εκφραστούμε ελεύθερα στο διαδίκτυο , την ώρα που Ο Ακατανόμαστος (Z*cc) εφαρμόζει ολοένα και πιο βαριά λογοκρισία στο ξέρετε-ποιο.

Η αρχική μου άποψη, η οποία ήταν αρνητική για αυτό το άλμπουμ, σίγουρα θα δημιουργούσε ευκαιρίες για να λάβω αρκετά σχόλια του τύπου “Ξέρω έναν καλό ΩΡΛ” , “Είσαι κωφός”, και άλλα πολλά, σε περίπτωση που δημοσίευα τις σκέψεις μου για αυτό, καθώς θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα άλμπουμ της δεκαετίας (θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα).

Μετά από μερικές επιπλέον ακροάσεις, το βλέπω με λίγο καλύτερο μάτι, ή αυτί μάλλον…
Αυτός ο δίσκος ξεφεύγει εντελώς από την παραδοσιακή δομή τραγουδιού, και έχει σαν βάση την ατμόσφαιρα και το στρώσιμο ήχων, το λεγόμενο layering , όχι την τεχνική. Στην ουσία ποστ μεταλ, αν θέλουμε να το κατηγοριοποιήσουμε γενικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι για κάθε μέρα, για εμένα τουλάχιστον, καθώς είναι μονότονο και με ελάχιστα transitions.

Στο Dream House, ασούμε, χρειαζόμαστε πέντε λεπτά έντασης για να μεταβούμε σε ένα πιο ήπιο μέρος, το οποίο δεν διαρκεί παρά πολύ, και ξαφνικά syncopation πάλι. Ίσως αυτή είναι η κατάλληλη λέξη για να περιγράψουμε μονολεκτικά το άλμπουμ.

Syncopation, συγκοπή.

Συμπεραίνοντας.
Έχει αυτός ο δίσκος(και η μπάντα κατ’ επέκταση) μοναδικό ήχο, συνδυάζοντας black metal με shoegaze , σε major key σε κάποια σημεία ; Ναι.

Έχει ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα και στρώσεις ήχου; Ναι.

Είναι ένας αξιόλογος δίσκος γενικά; Ναι.

Θέλω να το δω live; Ναι.

Είναι μονότονο; Ναι.

Είναι κουραστικό; Ναι.

Χρειάζεται ο ακροατής να βρίσκεται σε συγκεκριμένη κατάσταση για να το ακούσει; Μάλλον ναι.

Με όλα αυτά υπόψιν, μπορώ να το βάλω στα κορυφαία άλμπουμ της δεκαετίας; Όχι, δεν μπορώ.

Στα 10s βγήκαν τρομερά άλμπουμ, και με τέτοιο ανταγωνισμό δεν μπορώ να το κατατάξω πολύ ψηλά. Παρόλα αυτά θα ήθελα να ακούσω την γνώμη όσων θεωρούν το Sunbather, Top 10 material.

Υ.Γ. Drinking game : κάθε φορά που σε αυτό το άρθρο γράφω την λέξη “άλμπουμ” πιες ένα σφηνάκι.
Καλή τύχη αναγνώστη…”

Bandcamp

Αφήστε μια απάντηση

Back to top